Thoracic Outlet Syndroom

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld raakt.
Andere namen voor deze aandoeningen zijn schoudergordelsyndroom en neuro-vasculair compressie syndroom. Neuro betekent zenuw; vasculair wil zeggen dat het de vaten betreft en compressie betekent verdrukking of beknelling.

De vaat zenuwbundel is een geheel van bloedvaten en zenuwen. De beknelling ontstaat meestal ter hoogte van het bovenste halsgedeelte en de borst. Hier ligt de vaat zenuwbundel in een nauwe ruimte tussen de aanwezige spieren, botten en banden. de afknelling kan op drie plaatsen zijn:

De ondersleutelbeenslagader en de onderste wortels van de plexus brachialis (armvlecht van takken van de onderste hals- en bovenste borstkaszenuwen) kunnen beklemd raken tussen voorste en middelste scheve halsspier (m. scalenus) bij het kruisen van de eerste rib.

De ondersleutelbeen- ader en/ of slagader en/ of de binnenste wortel kunnen beklemd raken achter het sleutelbeen in de ruimte tussen sleutelbeen en eerste rib (costaclaviculaire ruimte).

De oksel- ader en/ of slagader en/ of één van de zenuwen van de plexus (armvlecht van takken van de onderste hals- en bovenste borstkaszenuwen) kunnen beklemd raken tussen de pees van de kleine borstspier (m. pectoralis minor) en het ravenbekvormig uitsteeksel van het schouderblad (processus coracoïdeus).

De klachten kunnen in de hele arm zijn of duidelijk afgebakend in bepaalde regio’s van de arm en hand (afhankelijk van welke zenuw of bloedvat is bekneld). De klachten kunnen zijn: pijn, tintelingen, dof gevoel, zwaar gevoel.

Adresgegevens

Waterland Fysiotherapie
Nijlstraat 34
1448 NX Purmerend
Tel. 0299-413171

 

Openingstijden

Maandag 08:00-21:00
Dinsdag 08:00-21:30
Woensdag 08:00-21:00
Donderdag 08:00-21:30
Vrijdag 08:00-18:00
Zaterdag 09:00-13:00
Zondag gesloten